search-interface-symbol
search-interface-symbol

Vrste žardinjera

U svakodnevnom životu može se sresti veliki broj različitih vrsta žardinjera. Žardinjere se razlikuju po nameni, obliku, veličini, materijalu od kog su izgrađene, vrsti konstrukcije.

Drvene žardinjere – Drvene žardinjere su sigurno najtoplije i najšarmantnije. Drvo, samo po sebi daje notu života, kakvu ne može dati žardinjera od bilo kog drugog materijala. Drvo se odlično uklapa u ambijent u kojem dominira kamen, cigla ili zelene površine. Najlakše ih je napraviti, ali sa druge strane, imaju najkraći životni vek. Ali to ne treba da vas brine, drvo donosi nešto posebno i zato treba uživati u njegovoj punoj lepoti dok traje. Na kraju krajeva, sve što je lepo ima kraj. Ali ne tugujte, nabavite novu drvenu žardinjeru i uživajte.

Drvo metal žardinjere – Žardinjere koje odišu luksuzom. Metal daje notu čvrstine i dugovečnosti, a drvo lepote i životnosti. Drvo, sa svojom atraktivnom strukturom dominira kao dom za biljke bilo koje veličine i oblika, bez obzira na to da li se radi o žbunastim vrstama, četinarima, lišćarima ili topiarima. Drvo metal žardinjere mogu biti izrađene u formatu koji je dovoljan da udomi odrasle, formirane biljke, omogući im dugoročan boravak u njima i upravo to čini ove žardinjere najkvalitetnijim i najpošeljnijim ukrasima u premium prostorima. Plastične žardinjere – koriste se uglavnom kao ukrasne žardinjere za unutrašnje prostore, najčešće u zatvorenom prostoru, na balkonima i terasama. Plastične žardinjere se Izrađuju od kvalitetne plastike, koja je otporne na UV zrake i trpi niske temperature. Često se koriste kao maska u koju se jednostavno postavi biljka koja je već zasađena u saksiju. Betonske žardinjere – mogu biti različitih veličina i oblika. Uglavnom se koriste za javne površine, pojedinačno ili u grupama, za potrebe ograđivanja objekata, kako vizuelnog tako i fizičkog. S obzirom na težinu ovih žardinjera, često se koriste kao zaštita prolaza pešačkim zonama. Osnovna predmost ovih žardinjera je vek trajanja. pored širokog spektra veličina i oblika, betonske žardinjere se mogu dodatno ukrasiti detaljima od metala, ofarbati u željenu boju ili pikovati. Zemljane žardinjere – predstavljaju odličan ukras za vrt ili poslovni prostor. Izrađuju se grnčarskim radionicama, kao vrtna grnčarija, od mešavina specijalnih vrsta gline. Posle izrade žardinjere se suše prirodnim putem, nakon čega se dodatno sušenje obavlja u sušari. Posle sušenja, žardinjere se peku u pećima,  na temperaturi od 950 °C. Često se koriste u kombinaciji sa kovanim gvožđem, koje služi kao nosač i dodatno ukrašava žardinjeru.   Metalne žardinjere – Najčešće su kvadratnog ili pravouganog oblika. Metalni delovi se obično  cinkuju, nakon čega se plastificiraju. Moguć je izbor velikog spektra bojama, po želji kupca. Ove žardinjere obično imaju metane stope, koje služe za fiksiranje žardinjere za podlogu, kako bi se sprečilo pomeranje ili eventualno prevrtanje žardinjere. Savremene tehnologije danas omogućavaju jednostavno dizajniranje aplikacija po želji korisnika i njihovo isecanje na laserskim uređajima, što otvara velike mogućnosti za proizvoljan dizajn, personalizaciju u smislu izrade žardinjera sa logotipom ili nazivom firme.

Bez obzira kakvu žardinjeru odaberete, ona bi trebala da zadovolji nekoliko uslova: da omogući dovoljno prostora za razvoj korenovog sistema biljke, da omogući odvod viška vode. Za žardinjere većeg formata poželjno je da imaju mogućnost promene položaja, da je omogućen priključak na sistem navodnjavanja, da je omogućen odvod viška vode, a ukoliko je žardinjera opremljena i osvetljenjem koje noću dodatno ističe lepotu biljke, onda je ugođaj potpun.

 

Podeli